четвртак, 3. април 2014.

Коста Чавошки: Обмана о статусној неутралности Бриселског споразума

 

 

 

Такозвани Бриселски споразум, који су закључили Хашим Тачи, председник владе самозване државе косметских Арбанаса, и Ивица Дачић, председник Владе Републике Србије, почива на двема обманама: да је за обе стране уговорнице статус Космета са државноправног становишта и даље нерешен, и да је у том погледу и за Европску унију Бриселски споразум статусно неутралан.


Убрзо се показало да су Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић систематски обмањивали српску јавност, пошто тај споразум, по својим последицама, представља не само дефакто него и дејуре признање независности и суверености самозваног Космета. То се лако може доказати.

Локалне изборе на Косову и Метохији од 3. новембра 2013. расписала је Атифета Јахјага, председник самозваног Космета, а они су обављени по његовом уставу и законима. Ти избори одржани су у свим косметским општинама, а не само у четирима општинама на северу Косова. А поменути Бриселски споразум био је за ове изборе само утолико релевантан што је њиме Влада Србије преузела обавезу да своје држављане и сународнике на северу Косова присили да на те изборе изађу.

 

 

 

Арбанаси су при том користили и најмању прилику да јавно и видно обзнане своју државност. Тако се на свим гласачким листићима и кутијама налазио грб њихове самозване државе, а Срби јужно од Ибра легитимисани су на тим изборима косметским личним картама. Потом су представници ОЕБС-а, после преузимања изборног материјала, на њега налепили грб Космета и натпис Република Косово, и тако преправљен послали у Приштину.

Када је, међутим, требало сазвати новоизабране одборнике на конститутивну скупштину општине, пала је и последња маска са наводне статусне неутралности ЕУ. По казивању Крстимира Пантића, представници ЕУ захтевали су од изабраних одборника и градоначелника, по начелу „узми или остави“, да у присуству новинара усмено положе заклетву, а да потом у потаји потпишу ту исту заклетву на којој ће бити грб Косова прекривен стикером, с тим да ће та налепница бити одлепљена на путу до изборне комисије у Приштини.

Поставља се одмах питање на шта су се заклели ти наши сународници и држављани. Па на безусловну верност и покорност уставу и законима самозване косметске државе! Тиме се још једном показало да ЕУ и њени представници на Космету ту самозвану државу не само признају, него и на сваки могући начин подржавају и њену независност, и сувереност кад год могу оглашавају, а да су приче наших преговарача у Бриселу да су не само за њих него и за ЕУ бриселски споразуми статусно неутрални, гнусна лаж намењена нашој лаковерној јавности.


Једини адут који је преостао нашим главарима јесте још необразована заједница српских општина, која би требало да буде некаква веза наших сународника и држављана на Космету с државом Србијом. У својим изјавама од 4. и 5. децембра 2013. Хашим Тачи је већ изричито потврдио да то једино може бити некаква невладина организација, у складу с косметским уставом, без икаквих извршних, а камоли законодавних надлежности. Такође је додао да ће судски систем и даље бити јединствен, те да на северу Косова неће бити другачијих судова. Све што, дакле, Срби на Косову и Метохији могу да очекују, то су консултативни састанци градоначелника девет српских општина, за шта им није потребна ничија, па ни Тачијева сагласност. И то је све што су Срби на Космету добили тзв. Бриселским споразумом.

Ми смо, наравно, и раније знали да бриселски споразуми садрже и читав низ тајних обавеза које је Влада Србије преузела, али нисмо очекивали да ће Ивица Дачић, Александар Вучић и Томислав Николић пристати и на толика национална понижења до којих су ујдурме са налепљивањем и прелепљивањем грба и назива самозване косметске државе довели. Како је изгледа народ је пре спреман да прихвати превару него понижење, ваља се надати да ће наше велеиздајнике кад-тад стићи рука људске или божанске правде.

 

 

Аутор: проф. др Коста Чавошки


Извор: Геополитика, Стање ствари

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године