среда, 2. април 2014.

Радомиру Почучи престао радни однос, ИЗЈАВА МУП-у и реаговање Београдског синдиката полиције и полицијских старешина

 


Радомир Бата Почуча пре пар сати на свом Фејсбук профилу обавестио је ФБ пријатеље да је добио информацију да му је престао радни однос. То саопштење и службену изјаву коју је дао МУП-у, на захтев а поводом спорног статуса на ФБ, преносимо у целости. Иначе, раније је званичник МУП-а Србије обавестио грађане преко јавних гласила да је Почуча у радном односу на одређено време по уговору, а да му уговор истиче 1. априла 2014.

pocuca1-480x300


Пријатељи моји, браћо и сестре, управо сам информисан да данас престаје мој радни однос, те ћу сад бити принуђен да вас напустим на кратко, јер морам да раздужим опрему и поздравим се са браћом из Јединице.


Свако добро.

Да не би било спекулација о мом ставу у МУП-у, ово је моја званична изјава коју сам предао на захтев старешина:


ИЗЈАВА:


Поводом написа на неким електронским медијима о мом личном статусу са друштвене мреже ”Фејсбук” од 25.08.2014., дужан сам да изнесем следеће:

Мој лични став, мисао, коментар су моји лични, и став, и мисао и коментар, и пред њима стојим са пуном свесношћу своје одговорности.

Такође, сматрам да свако има право на сопствени став и мишљење, пошто је то наведено у највишем акту људских права у Повељи Уједнињених Нација, па потом и у Уставу Републике Србије.

Такође, почетак спорне реченице у статусу почиње са ”Мишљења сам…” – што експлицитно показује моје мишљење, не и позив.

Наравно, сматрам да су конформизам и медиокритетски начин поступања негативни за нормалан начин функционисања и развоја нације, државе, те себи дајем за право да протестујем због организованих перформанса чији је једини циљ да се пролонгира негативан имиџ моје нације и државе, пошто је тематика протеста ”Жена у црном” била ”15-огодишњица од злочина над албанским становништвом на Косову”. Обзиром да је тврдња да је злочин извршен без конкретне истраге и утврђених чињеница – сматрам тај перформанс чистом провокацијом. Јужна српска покрајина је Косово и Метохија, не само Косово.

Ако је мој писани став на друштвеној мрежи скинут са мог личног профила, малициозно и непрофесионално је од новинара који је пренео мој став у форми скандала да помиње на било који начин Противтерористичку јединицу Министарства унутрашњих послова, где радим.

Да сам изнео став као портпарол ПТЈ – онда би осуђујући тон имао своје оправдање. Наравно, обзиром да је поменути став изнет у шаљиво-циничној форми, не бих себи ни у ком, па ни у том случају дозволио кршење било каквих законских норми, прописа и аката, па ни у ситуацији да се лично тамо задесим, на перформансу ”Жена у црном”.

Ако се неком опсује мајка – то није позив на секс, него вербални деликт. А колико разумем – вербални деликт није више у зони одговорности по закону?


28.03.2014. Радомир Почуча

***


У наставку је јавно саопштење са интернет странице Београдски синдикат полиције и полицијских старешина, реакција на јавни наступ појединих званичника о томе да ће Почуча остати без посла…


beogradski sindikat policije i policijskih staresina

 


СУДИТИ ПРЕКО КОЛЕНА


30. март 2014. Саопштења


Да у земљи Србији још важи правило да се суди или „преко колена“ или да се на пресуду чека деценијама, потврђено је у случају колеге Радомира Почуче, потпарола ПТЈ-а. Наравно, реч је о његовој сада општепознатој поруци у вези са манифестацијом „Жена у црном“ на његовом ПРИВАТНОМ фејсбуку, која је изазвала реакције и дела јавности и заштитника грађана Саше Јанковића али и појединих високих функционера у МУП-у Р.Србије. Управо за ове функционере може се везати изрека о преламању правде „преко колена“, јер су дужносници Министарства, после реакција јавности на фејсбук Почуче, брже-боље обавестили ту исту јавност да ће Почуча остати без посла.


Без жеље да заузимамо страну, да бранимо или осуђујемо колегу Почучу, желимо да истакнемо чињеницу која би требало да буде добро позната и врху МУП-а. У Министарству одавно су нормирани и уграђени елементи дисциплинског поступка, поступка око раскида радног односа, раскида уговора о раду и др. На сву срећу, давно иза нас је време када су својевољно и наредбодавно руководиоци отпуштали припаднике Министарства, одавно је та пракса и забрањена и напуштена. Међутим, очигледно да појединцима, посебно онима који нису професионално ангажовани у Министарству већ су на положајима по политичкој линији, то све није до краја јасно и очигледно да не желе да поступају по правилима која су давно пре њиховог доласка установљена и (углавном) се већ деценијама успешно спроводе. Уосталом, политичарима је важнији суд јавности него поштовање процедура, јер од гласова публике зависе и њихова наименовања на дебело исплативе државне функције.


Заборавља се да је управо на дисциплинским органима МУП-а да испитају све наводе, да саслушају и г.Почучу, да одмере дисциплински меру (ако нађу да за тим има потребе). Овако како су поступили поједини полицијски функционери, испада да ће г.Почуча остати без посла само зато да би се задовољила јавност (или један њен део). То је оно што овај случај чини опасним преседаном којим се поништава унутрашње регулисање радних односа на правни начин унутар МУП-а, поништава се у крајњој линији правни легитимитет ове институције државе, и наступа самовоља руководилаца од које синдикат, као што је БСППС мора да штити сваког припадника Министарства био члан овог синдиката или не.


Београдски синдикат полиције и полицијских старешина

председник Блажо Марковић


***


И на крају објављујемо и Саопштење за јавност – Самосталног синдиката полиције Србије:
ssps

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године